Několik změn ve futsalových pravidlech

30.09.2010 15:50

Přehled nejdůležitějších změn v pravidlech futsalu k 1.9.2010

 

P3 Počet hráčů

Hry se zúčastňují dvě družstva. Každé družstvo má nejvýše pět hráčů, z nichž jeden musí být brankář. Při zahájení hry musí družstvo mít na hrací ploše nejméně tři hráče, z nichž jeden je brankář.

P4 Výstroj hráčů

Náhradník musí být od hráčů zřetelně odlišen „rozlišovacím“ návlekem. Pokud návlek není z materiálu, který umožňuje vidět číslo na dresu hráče, nebo pokud hráč své číslo nemá viditelně na trenýrkách, musí být návlek opatřen číslem stejným jaké je na dresu hráče.
Hráč, který byl vystřídán, je povinen si rozlišovací návlek okamžitě navléknout a smí ho svléknout až v okamžiku, kdy je v utkání opět nasazen jako hráč. Náhradníka, který si neoblékne rozlišovací návlek, rozhodčí požádá, aby tak učinil; v případě, že náhradník pokynu rozhodčího neuposlechne, napomene ho rozhodčí za nesportovní chování.

P5 Rozhodčí a druhý rozhodčí

Rozhodčí na sobě nebo při sobě nesmí mít nic, co by mohlo ohrozit bezpečnost hráčů (ani hodinky). Hodinky smí mít na sobě jen v případě, že hřiště není vybaveno funkční časomírou.

P7 Doba hry

Utkání se hraje na dva poločasy, z nichž každý trvá 20 minut. Za dodržení doby trvání hry odpovídá časoměřič. Časoměřič signalizuje konec každého poločasu akustickým signálem nebo píšťalkou.

Po zaznění tohoto signálu oznámí rozhodčí ukončení poločasu nebo utkání píšťalkou vyjma tyto případy:

· Rozhodčí prodlouží dobu hry k provedení pokutového kopu nebo opakovaného pokutového kopu

· Rozhodčí prodlouží dobu hry k provedení druhého pokutového kopu nebo přímého volného kopu po šestém akumulovaném faulu.

Jestliže míč byl vystřelen na branku těsně před nebo současně s akustickým signálem časoměřiče, musí rozhodčí počkat na dokončení akce a následně konec poločasu oznámí píšťalkou.

Konec poločasu v těchto případech nastane:

· jestliže míč přímo skončí v brance,

· jestliže míč opustí hrací plochu,

· jestliže míč skončí v brance poté, co se do ní odrazil od brankové konstrukce, od země nebo ho do ní tečoval brankář,

· jestliže míč tečoval jiný hráč než brankář a přitom nedošlo k porušení pravidel, za které se nařizuje pokutový kop nebo přímý volný kop nebo „druhý“ pokutový kop,

· jestliže v průběhu letu míče na branku nedošlo k porušení pravidel, za které se nařizuje pokutový kop nebo přímý volný kop nebo „druhý“ pokutový kop,

· jestliže brankář zastaví míč nebo se míč dotkne brankové konstrukce, aniž skončil v brance.

P10 Dosažení branky

Jestliže bylo dosaženo branky a rozhodčí ještě před navázáním hry výkopem zjistí, že družstvo, které dosáhlo branky, hrálo s větším počtem hráčů nebo předtím neprovedlo správně střídání, branku neuzná, a hru naváže nepřímým volným kopem z kteréhokoli místa pokutového území družstva, v jeho brance míč skončil. Jestliže však bylo dosaženo branky a rozhodčí nechal navázat hru výkopem, branku uzná, provinivšího se hráče potrestá ve smyslu pravidla 3 a všechny skutečnosti uvede do zápisu o utkání.

Jestliže za uvedené situace branky dosáhne neprovinivší se družstvo, rozhodčí branku uzná.

P11 Fauly a nesportovní chování

1. Pokud je hráč nebo náhradník vyloučen před začátkem druhého poločasu (nebo prodloužení), zahájí jeho družstvo hru oslabeno na dvě minuty o jednoho hráče. Náhradník za vyloučeného hráče smí na hrací plochu vstoupit po uplynutí dvou minut nebo poté, co jeho družstvo před uplynutím dvou minut obdrží branku a co časoměřič mu ke vstupu na hrací plochu udělí souhlas.

2. Nepřímý volný kop za přestupky brankáře

· zbaví se míče a pak se ho znovu dotkne na vlastní polovině poté, co mu ho úmyslně přihrál spoluhráč, aniž se míče mezitím dotkl hráč soupeře – bylo zrušeno ustanovení
o „míči přes středovou čáru“,

· dotkne se míče rukama poté, co mu jej úmyslně nohou přihrál jeho spoluhráč,

· dotkne se míče rukama poté, co dostal míč přímo od spoluhráče z autového kopu,

· ve vlastním pokutovém území nebo na vlastní polovině hrací plochy má míč v držení (má míč pod kontrolou) více jak 4 sec.

P12 Volné kopy

Provádí-li se volný kop a některý hráč bránící strany zkrátí předepsanou vzdálenost předtím, než byl míč ve hře, kop se opakuje, pokud nebyla rozhodčím poskytnuta výhoda nebo pokud nebyl spáchán přestupek, za který se nařizuje pokutový kop.

Jestliže přestupek hráče má být potrestán volným kopem, rozhodne rozhodčí, jestli potrestá přestupek původní nebo následný.

Pokud je následný přestupek trestán pokutovým kopem nebo přímým volným kopem, načte se akumulovaný faul.

Provinivšího se hráče rozhodčí napomene za nedodržení předepsané vzdálenosti; pokud rozhodčí poskytl výhodu ve hře, napomene provinivšího se hráče při nejbližším přerušení hry.

P13 Akumulované fauly

Jestliže kop po šestém akumulovaném faulu zahraje jiný hráč než ten, který se identifikoval, rozhodčí přeruší hru, hráče napomene a nařídí nepřímý volný kop z místa přestupku.

P14 Pokutový kop

1. Jestliže pokutový kop zahraje jiný hráč než ten, který se identifikoval, rozhodčí přeruší hru, hráče napomene a nařídí nepřímý volný kop z místa přestupku.

2. Při provádění pokutového kopu smí hráč během rozběhu konat klamavé pohyby (finty), a to až do předposledního kroku svého rozběhu. Před vlastním provedením kopu již jeho pohyb musí být plynulý, nesmí se zastavit a konání jakýchkoli klamavých pohybů v této fázi provádění pokutového kopu není dovoleno; porušení tohoto ustanovení se považuje za nesportovní chování, rozhodčí provinivšího se hráče napomene a nařídí nepřímý volný kop z místa přestupku.

P16 Výhoz od branky

Jestliže se míče po výhozu od branky podruhé dotkne brankář, který výhoz od branky provedl, dříve, než se míče dotkl hráč soupeřova družstva (nebo náhodně spoluhráč), nařídí rozhodčí nepřímý volný kop ve prospěch soupeřova družstva z místa, kde došlo k porušení pravidla (s výjimkou „zvláštního ustanovení“ pravidla 8) – bylo zrušeno ustanovení o „míči přes středovou čáru“.

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.